Osad külastajatest mõtlevad koos meiega

Kolmapäeva lõunaks olid muinasmaja seinad seitsme palgikorra kõrgused. Ühtlasi sai valmis ka ukseava. Maja kaema tulnud inimeste hulgas leidub ka selliseid, kes häid nõuandeid jagavad. Ehitajad mõlgutavad aga mõtteid selle üle, kuidas võis toimida muinasaegne ühiskond.

Kuigi maja ehitus on sel nädalal veidi kauem aega võtnud, kui eelmise meeskonnaga, oleme jätkuvalt üsna heas graafikus. Kui veel arvestada asjaoluga, et üle poole selle nädala ehitajatest on tükk maad nooremad (meie pesamuna on vaid 15 aastane), on see tulemus isegi väga hea. Tempo on jätkuvalt kiirem sellest, mida Joosep Metslang projekti esimesel päeval reaalseks pidas. Nädala lõpuks loodame maja seinad valmis saada, et järgmisest nädalast katuse ehitamisega alustada.

Uudistajate sekka satub üha rohkem neid, kel endal kogemusi palkmaja ehitamisega ja kes meile vahel häid näpunäiteidki annavad. Oleme mõtisklenud selle üle, kuidas muuta hõlpsamaks varade raiumine, kui majaseinad juba liiga kõrgeks kerkinud on. Kõige kergem oli vara raiuda siis, kui töödeldav palk oli umbes vöö kõrgusel. "Kiiktellingud" olid abiks küll, aga nendega tekkis ka mõningast lisatööd, seega loobuti nendest juba järgmisel päeval. Teise võimalusena mõeldi selle üle, et peale vara märkimist tõstetakse palk seinalt uuesti maha, et vara hõlpsam raiuda oleks. Paraku ei tarvitse varatud palk alumise peale esimese raiumise järel ideaalselt passida, seega tuleks palki mitu korda seinale ja maha tõsta. Seega loobuti ka sellest mõttest ja vara raiumine toimub jätkuvalt üha kõrgemaks kasvaval seinal.

Üks tänastest külastajatest pakkus  välja suurepärase lahenduse - kui palgikordi on juba nii palju, et neid on mugav töödelda, hakatakse uue palgi lisamisel alumisi palke seinast välja veeretama (eelnevalt tuleb vaid ära märkida, millise palgikorraga tegemist on). Kui kõik palgid on varatud, siis laotakse seinad korraga üles. Iseenesest väga lihtne moodus. Natuke kahju on vaid sellest, et ise nii elementaarse asja peale tulla ei suutrnud. Antud juhul seda meetodit enam kasutada ei saa ja tõenäoliselt saaks takistavaks teguriks ka see, et muinasmaja asub väikese kallaku peal ja seinte alla on laotud kivid.

Täna valmistati käepärastest vahenditest (roikad ja nöör) seinetele ronimise hõlbustamiseks abivahend, mida võib tinglikult ka redeliks nimetada.

Taaskehastajate meeskonna eestvedaja Kristjan hakkas aga mõtisklema muinasaegse ühiskonna ja töökorralduse ning omanditunde ja töö kvaliteedi suhte üle.

Üks tänahommikustest külalistest tegi meie projektile ka väikese annetuse. Selle abil saame nüüd oma tavapärase toidulaua paaril õhtul mitmekesisemaks muuta.

Eelmine
Muinasmaja vajab kerisahju meistrit
Järgmine
Aeg läheb lennates ja majaseinad ongi peaaegu valmis