Katusematerjal kohal, mehi napib

Teisipäeval, 10. augustil saabus kauaoodatud katusematerjal. Taaskord hakkas ehitusplatsilt kostma intensiivsem kirvetoksimine. Katuseehitus sai uue hoo sisse.

Päevad kuluvad siin ruttu, maja peaks katuse alla saama hiljemalt 20. augustiks ja tööd on veel oi kui palju. Meestööjõudu oleks hädasti juurde vaja. Paariks päevaks tuli koos Eesti sõpradega muinasmaja ehitusele appi Andrew Davies Austraaliast.

 

Maja ehitusel kasutame vaid autentseid võtteid ja meeste oma tööjõudu. Palgi metsast välja vedamisel oli meil siiski masina abi vaja. Eile hommikul sõitis muinasmaja ehitusplatsile metsaveoauto katusematerjaliga. Kolm nädalat vaid kirvest tööriistana kasutanud meestele oli väike kõrvalepõige tänapäeva päris meeliülendav. See, et  masin mängleva kergusega mehest jämedamaid palke maha laadis, tundus tol hetkel isegi natuke veider ja uskumatu. Võrdluseks võib mainida et 20–24  cm läbimõõduga 6 m pikkuse palgi tõstmiseks umbes 2 m kõrgusele seinale on vaja vähemalt nelja meest.

 

Võrreldes seinapalkidega oli kisklaua materjal üsna aukartustäratava läbimõõduga. Kui need palgid kohale jõudsid, tundus kõrvalseisvaid majaseinu vaadates, nagu oleks need imepeenikestest roigastest üles laotud. Nüüd tuleb need ülijämedad palgid veel 5 cm paksusteks plankudeks kiskuda. Kerge see töö olema ei saa. Kõige aeganõudvam on palgi pooleks ajamine, poolest palgist plangu lahti löömine läheb juba tükk maad lihtsamalt. Paraku on meeskond üsna kokku kuivanud, seega on oht, et maja tähtajaks valmis ei saa. Selle nädala lõpust jääb objektile vaid kolm meest ja lisa tulemas kahjuks ei ole. Seega siinkohal taas üleskutse neile, kes tunnevad soovi muinasmaja valmimisse oma panuse anda. Mingit ettevalmistust selle töö tegemiseks vaja pole. Hädapärased on vaid hea tahe ja natuke jõudu.

 

Kuna meeste põud kestab juba veid rohkem aega, kui karta oskasime, siis on sõbrad siin paari päeva kaupa abiks käinud, kui töö ja muud toimetamisesd vähegi lubavad. Sedapuhku tõid nad Austraaliast Euroopasse reisima tulnud sõbra Andrew Davies'e otse enne südaööd maandunud lennukilt Rõugesse muinasmaja ehitama. Kuigi esimene öö Rõuges jäi napiks, oli ta hommikul hakkamist täis, et kirves võtta ja maja ehitamisel kaasa lüüa. Siiani on ta väga hästi hakkama saanud ja näib üsna rahul olevat. Väidab, et viikingiaegse eluhoone rekonstrueerimisel osalemine on põnev kogemus ja et talle selline töö isegi meeldib.

 

Hüdroisolatsiioniks tarvilikku kasetohtu meil vajalikus koguses hankida ei õnnestunudki. Seega oli tarvis hakata otsima alternatiive. Selgus, et hädapärast ajab asja ka kuusekoor ära. Kuna katuselaudadeks sobib kõige paremini väidetavalt kuusk, mida meiegi kasutame, saime eile ka hädavajaliku alternatiivse isolatsioonimaterjali. Otsustasime esimese talve sellega läbi ajada. Kevadel on plaanis siiski lisaks kuusekoorele katuselaudade vahele ka kasetoht laduda. Loodame, et tuleval talvel lume asemel vihma ei saja, siis saame talvele juba julgemalt vastu vaadata.

Eelmine
Katuseehitus ja Korduma Kippuvad Küsmused
Järgmine
Anna oma panus muinasmaja ehitusse!