16. juulil algas muinasmaja katuse montaaž

Juba 2010. aasta sügisel alanud katuselaudade kiskumise ja õigeks tahumise raske töö sai lõpuks ometi otsa. 15. juulil oli valmis katusejagu laudu ja enamus neist omavahel ka kenasti kokku sobitatud. 16. juuli hommikul võiski alata katuse lõplik paigaldamine.

Katusekonstruktsiooni eripärast tingituna oli tööd vaja alustada põhjapoolsest katuseviilust. Lõunaviilu plangud on umbes 0,5 m põhjapoolsetest pikemad ja ulatuvad üle katuseharja (vt pilti). See on vajalik selleks, et katuseharja vahelt vesi toasolijatele kaela ei sajaks. Juba põhjapoolsele katuseviilule tõstetud pealmine lauakiht oli nüüd vaja uuesti alla võtta, sest alumise kihi planguvahed oli vaja korralikult sammalt täis toppida ning kahe lauakihi vahele kasetoht panna, et maja soojem püsiks ja katus vett läbi ei laseks. Sambla toppimine laudade vahele võttis ühel katuseviilul aega veidi üle poole tööpäeva. Siis hakkasime kasetohtu ja pinnalaudasid paika sättima. Kuna kõik katuselauad olid eelnevalt korralikult kokku sobitatud, tundus esimese hooga, et saame katuse paika kahe päevaga. Vaid paari meest oleks veel appi vaja, kes aitaks need paksud plangud ka maja lõunapoolel katusele upitada. Kõik muu tundus olevat imelihtne. Õhtul saabuski kaks lisameest, kelle abiga plankusid katusele tõsta. Kasetohu paigaldamine osutus aga veidi keerulisemaks, kui algul arvatud. Kuigi kasetoht oli kahe suure plaadi vahele pressitud ja koormarihmaga korralikult kinni tõmmatud, oli osa sellest siiski servadest krussis. Nüüd kulus päris palju aega selle peale, et need lokkis servad maha lõikuda. Lisakätepaarid andisd aga siiski lootust, et saame oma ülesandega hakkama. Ja lõunaviilu laudade katuseletõstmise probleem lahenes ka. 17. juulil enne lõunasööki oli põhjapoolne katuseviil valmis. Ja siis selgus, et ka osa kasetohust on oluliselt paremas seisus. Seega muutus taas reaalseks võimalus, et katuse montaažiga saab hakkama kahe päevaga. Aga ... võrreldes koguhulgaga, jäi puudu imevähe kasetohtu. Ühele katuseviilule, mille pindala on 24,5 m2, mahtus üksteise kõrvale 20 laia planku. Ja puudu on kasetohtu vaid kahe laua jagu. Hakkame otsima, kust saaks selle puuduva kasetohu.

Muudest töödest on pooleli veel ukse tegemine ja ettepanemine ning ahi on samuti vaja uuesti üles laduda. Siis peab valmistama veel paar lihtsat lavatsit, millele magama heita saaks ja muinasmaja ongi täiesti valmis.

 

Vähem kui nädalaks tuleb nüüd töösse paus. Esmaspäevaks jääb ehitusele kaks meest, teisipäevast alates jääb muinasmaja valvama vaid kiisu, kelle me noorema rauaaja järgi NoRa'ks ristisime. Uuesti alustame nädala lõpus ja loodetavasti on 29. juuliks suuremad tööd tehtud ning saame majaümbruse laastudest puhtaks riisuda, et saaksime külalisi viisakalt vastu võtta. 

Eelmine
Muinasmaja tänuõhtu 29. juulil
Järgmine
Muinasmaja ehitus liigub lõpusirgel