Rõuge muinastalus on taas elu

Tundub uskumatu, aga juba seitsmendat aastat on viikingiaegse Rõuge linnusasula külje all ühel või teisel muinasja viisil toimetatud. Palju on tehtud, palju veel teha. Selle suve prioriteediks on sepikoja katuse kandekonstruktsioon valmis saada ja aida katuse hari mätastega katta. Tahaks muidugi rohkem, ikka niipalju, et sepikoja katus päris valmis saaks ja me kõik pingutame selle nimel, et see nii ka läheks.

Meeldetuletuseks neile, kes projektiga juba tuttavad ja infoks neile, kes on Rõuge muinastalu enda jaoks alles avastanud. Meie põhitegevuseks on ikka ja alati olnud ehitamine, nii nagu muiste – põhiliseks tööriistaks kirves. Rauaaja elu võlud on ka järele proovitud. Suurimaks eesmärgiks uute teadmiste ja kogemuste omandamine läbi praktilise tegevuse. Niisugusel moel saab palju selgemaks pilt rauaaja elust ja tegemistest. Rõuges on toimunud ka üks üliedukas laste ja noorte muinaskäsitöö laager. Tulevikuplaanides on erinevaid muinaskäsitöö liike tutvustavad teemapäevad. Aga sellest pikemalt siis, kui päriselt asjaks läheb.


Kui rauaajal läks mees metsa, varus palgid ja hakkas maja ehitama, siis tänapäeval käivad asjad veidi teisiti. Kui peale Rõuge muinasmaja valmimist oli selge, et nüüd tuleb ikkagi terve muinastalu välja ehitada, oli vaja teha veidi eeltööd. Nii sai vahepeal valmis muinastalu detailplaneering ja ehitusprojekt. Ja-jaa, just ... meil on projekt iga ehitise jaoks, isegi püstkojalaadse suveköögi tarbeks, sest just nii need asjad tänapäeval käivad. 2014. aastast algaski tervikliku muinastalu väljaehitamine. Muinastalu hakkab koosnema viiest hoonest – eluhoonena kasutatav suitsutare, ait, sepikoda, laut ja suvekoda.


Nagu juba tavaks saanud, on ka sel aastal projekti lahutamatuks osaks rauaaja elu-olu ja arhailise ehitustöö tutvustamine kõigile muinasaja ja -maja huvilistele. Kõik, kes Ööbikuorgu jalutama tulevad, on oodatud muinastaluga tutvuma. Kuni 24. juulini saab näha, kuidas ehitati maju tuhat ja rohkem aastat tagasi ja kuidas kerkivad Rõuge muinastalu hooned. Mis veel toredam, alates tänasest ilutseb kerkiva muinastalu kõrval ka fotodega illustreeritud infotahvel, kus kõige olulisem rauaaja hoonete ja muinastalu projekti kohta kirjas. Seega saab pisku info rauaaja elu ja Rõuge muinastalu projekti kohta kätte ka siis, kui aktiivset ehitustööd ei toimu.


Kui praeguse blogipostituse lugejate hulgas on entusiastlikke vabatahtlikke, kes ei põlga füüsilist tööd ja kel pisimigi huvi järele proovida, mis tunne on kirvega maja ehitada, võib meiega ühendust võtta ja kasvõi kohe meeskonnaga liituda. Lisaks oma panusele, mis muinastalu ehitusse aastakümneteks (ja miks mitte kauemakski) tallele jääb, saab iga muinastalu ehitaja kaasa uusi teadmisi, oskusi ja kogemusi, mida tänapäeva elu kõrvalt naljalt ei saa. Meil on kohal kogemustega meister ja pedagoog, kes kes ehitustööd juhendab ja vajalikke õpetussõnu jagab.


Kohtumiseni Rõuges :)

Eelmine
Rõuge muinastalu rekonstrueerimine algab taas
Järgmine
2016. aasta esimene töönädal Rõuges lõpukorral