Nädala jooksul on Rõuges juhtunud nii mõndagi

Rõuge muinastalu ehitusel on märkamatult möödunud järjekordne töönädal. Eelmisel aastal oli rahvast vähem ja nädalavahetused olid ehitusplatsil vaiksemad. Sel aastal on aga mitmeid huvilisi, kes tulevad kohale just laupäevaks ja pühapäevaks. Eelmisel pühapäeval (13. juulil) alustati sepikoja ehitamist ja täna õhtuks sai peaaegu paika seitsmes palgikord. Muinastalu aida katuse roovistik hakkab ilmet võtma ja eile tõsteti õigesse kohta aida alumine osa. Nädala keskpaiku käis muinastalu tegemisi filmimas ERR Ringvaate võttegrupp. Muinaseluga käis tutvumas ka grupp lapsi ERMi suvelaagrist.

Võrreldes projekti algusega 2010. aastal on tööefektiivsus tõusnud. Sepikoja kallal askeldab korraga peaaegu kaks korda vähem inimesi kui elumaja ehitusel, aga seinad kerkivad sama jõudsalt. Loomulikult ei tohi unustada, et sepikoda on väiksem ka. Ühe palgikorra kohta on vaja 8 m vähem vara raiuda kui elumaja palkidele. Üldjoontes kulub aga töötunde siiski vähem kui esimesel aastal. Kindlasti aitab töötempot ja ka kvaliteeti tõsta eelmiste aastatega saadud kogemus. Ja sedapuhku tuleb tunnistada, et väga palju sõltub just sellest, kui kogenud on see, kes kogu ehitusprotsessil silma peal hoiab ning muinastalu rekonstrueerima tulnud inimesi õpetab ja juhendab. Rohkem on kogemusi, teadmisi ja otse loomulikult oleme seetõttu enesekindlamad.

Järgmisel nädalal, kui rahvast taas rohkem, saame asuda ka aida katusekatte paigaldamise kallale. Enne tuleb otsida veel mõned sobivad roovid, need paika panna ja siis saab katuse tugikonstruktsiooni aidaseintele tõsta. Meie käest on päris mitmel korral küsitud, kuidas katuseosa seintele tõstetakse: kas kraanaga või on meie mehed nii tugevad? Tegelikult on asi palju lihtsam. Eraldi ülesehitatud katuse tugikonstruktsioon demonteeritakse ja tõstetakse detailhaaval aida seintele. Kui aida alumist osa uude kohta tõsteti, siis kulus selle montaažiks neljal mehel u 20 minutit. Katuse otsaviiluga läheb kindlasti veidi rohkem aega. Kui palju täpselt, saame teada siis, kui see töö tehtud saab.

Killuke meie sellesuvistest tegemistest jõuab ka teleekraanidele. Neljapäeval (17. juulil) sõitis Rõugesse kohale Ringvaate võttegrupp. Kahe tunni jooksul salvestatud materjalist jõuab järgmisel või ülejärgmisel nädalal vaatajateni u 10 minutit kontsentraati muinastalu ehitamisest. Reporter Sander Loite proovis ka ise järele, kuidas liimeister kätte istub. Seda ma ei tea, kas seda teles ka näeb, aga omalt poolt võin kinnitada, et selle noormehe võtaksin tööle küll.

Uudishimulikke on siit ja sealt, paari- ja grupikaupa. On selliseid, kes satuvad siia juhuslikult, on neid, kes tulevad kindla sihiga näha muinasmaja. Vaid üksikud astuvad arglikult juurde ja küsivad, et kus see vesioinas olla võiks. Enamus tunneb siiski huvi nii muinasaja kui ka tollase elu-olu vastu. Mõned istuvad kohe pikalt-pikalt muinasmajas ja kuulavad huviga, mis meil neile öelda on. Kõige suurem heameel on selle üle, kui lapsed kuulata viitsivad, kaasa ka mõtlevad ja esitatud küsimustele vastuseid pakuvad. Ka ERM-i suvelaagri lastest jäi meile väga hea mälestus. Loodame, et neile siin meeldis ja nad leidsid siit midagi uut oma teadmiste pagasisse.

Eelmine
Aeg lendab linnutiivul
Järgmine
Rõuges ollakse selle aasta tegemistega lõpusirgel